Voedselbos cursus

Basiscursus Voeselbos

De eerste basiscursus Voedselbos in de praktijk is succesvol afgesloten. Er hebben 16 personen deelgenomen aan deze cursus. In het voorjaar 2019 wordt er weer een Basiscursus Voedselbos in de praktijk gegeven door Wouter van Eck (Voedselbos Ketelbroek).

Wat leer je in de cursus?
In deze basiscursus maak je kennis met de grondbeginselen van een voedselbos. En je leert hoe je de belangrijkste inhoudelijke kennis kunt benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos, leert hoe je inspeelt op plaatselijke omstandigheden en wat passend beheer is. Ook komt er informatie over vele bijzondere eetbare plantensoorten aan bod.

Wat is een voedselbos?
Bij een voedselbos worden ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een verrassend grote variatie aan fruit, noten en eetbaar blad en bloemen te produceren. Een voedselbos is tegelijkertijd een mooie plek waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. Voedselbossen zijn productief zonder schadelijke inputs van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Eenmaal aangelegd kan ook volstaan worden met weinig beheer. Een (grote) achtertuin is al als voedselbos in te richten, maar ook stadsparken en agrarische gebieden zijn zeer geschikt.

De cursus: voor en door wie?
• Voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen en daar praktisch mee aan de slag wil.
• Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen aan de cursus.
• De cursus wordt gegeven door Wouter van Eck, de voedselbospioneer van Nederland en eigenaar van het voedselbos Ketelbroek, en Stijn Heijs eigenaar van voedselbos In ’t Holt.

Waar en Wanneer?
• Voornemens in het voorjaar 2019. Exacte data zijn nog niet bekend.
• De eerste 3 avonden zijn theorieavonden en de laatste 2 avonden bezoeken we voedselbossen. Een vanuit bos naar voedselbos en één vanuit maisakker naar voedselbos.
• Theorieavonden en 1 praktijkavond zijn op de locatie Voedselbos “In ’t Holt”, Holthesedijk 8, 5825 JG Overloon. De andere praktijkavond is op de locatie Voedselbos “Ketelbroek” (Groesbeek).

Hebt u interesse in de basiscursus of wilt u op de hoogte gehouden worden, meldt u zich dan even via e-mail.