Voedselbos ontwerpcursus

Cursus Ontwerp je eigen voedselbos

In deze jaaropleiding ga je aan de slag om samen met een groot aantal deskundigen je eigen voedselbosontwerp te maken. We nemen je mee door elke processtap van het ontwerp voor jouw locatie. We doen dit in een groep zodat we van elkaar leren en elkaar inspireren. Het eindresultaat is een goed doordacht en uitgewerkt plan voor jouw succesvol voedselbos wat je zelf hebt gemaakt.
Tegelijkertijd word je kennis over voedselbossen sterk verdiept en verbreed.

Programma

Een goed ontworpen voedselbos combineert vaak twee werelden: landbouw en natuur en functioneert door middel van een goed bodemvoedselweb en is ecologisch in balans.
In deze jaarcursus worden belangrijke stappen in het ontwerpproces behandeld en direct door jezelf op jouw project toegepast. Je leert rekening te houden met bodem, waterhuishouding en microklimaat. We verdiepen de ecologische principes die belangrijk zijn voor een succesvol voedselbos, zoals goede bestuiving, bodemvruchtbaarheid en natuurlijk plaagbeheer. We combineren theorie en praktijk en ervaren het samenspel tussen biodiversiteit en rijke productiviteit van het voedselbos.

Werkvorm

We hebben gekozen voor een sterke interactieve werkvorm. We wisselen theorieblokken af met excursies in de praktijk. Elke lesdag zal daarom op een andere voedselboslocatie zijn zodat we daar leren van verschillende omstandigheden en uitvoeringen die je helpen bij het ontwerp van jouw voedselbos. We ondersteunen je gedurende het jaar bij het toepassen van de theorie op je eigen ontwerp. Onderdeel daarvan is een veldbezoek door één van de hoofddocenten aan jouw perceel in het begin van de opleiding. We maken gebruik van expert gastdocenten gedurende het jaar. Je krijgt na elke lesdag huiswerk mee gericht op je eigen perceel. De hoeveelheid tijd die je aan je huiswerk besteed bepaal je zelf. Ervaring leert, des te meer energie erin gestoken wordt des te beter de kwaliteit en compleetheid van je eindontwerp. Tijdens de lessen is er volop ruimte voor vragen en interactie.

Cursusdata en tijden

De lessen vinden plaats op vrijdagen. Inloop vanaf 9:30. Start lessen om 10 uur. De lesdag duurt tot ongeveer 16:30 uur. De lunch brengen je zelf mee. De laatste lesdag sluiten we af met een borrel en optioneel met een voedselbosdiner.

Cursus locaties (onder voorbehoud)

Voedselbos In ’t Holt te Overloon
Voedselbos Ketelbroek in de Horst (Groesbeek)
Voedselbos Trompenburg in Rotterdam
Voedselbos Leuker te Baexem
Voedselbos van Voedselboss te Hengelo
Voedselbos Haarzuilens te Utrecht

Voor Wie

De cursus is speciaal opgezet voor mensen die zelf een voedselbos willen realiseren en hulp nodig hebben bij het ontwerpen ervan. Dit kan thuis op eigen grond zijn of elders. Je hebt wel een concreet project nodig waar je voor ontwerpt. Gedurende de cursus word je intensief begeleid om het ontwerp voor je eigen voedselbos te maken. Onderdeel wordt ook een locatiebezoek met één van de hoofddocenten.
Je dient aantoonbaar te beschikken over de basiskennis van een voedselbos. Dit kan via een basiscursus voedselbossen of op andere wijze via opleiding en ervaring in natuurbeheer, bosbouw, biologische landbouw e.a. Indien de basiskennis onvoldoende aanwezig is dient eerst de basiscursus gevolgd te worden.
Als je minstens 7 van de lesdagen hebt bijgewoond en de ontwerpopdracht hebt afgerond, ontvang je een certificaat van deelname.

Door Wie

De cursus in 2022 werd gegeven door 2 hoofddocenten die alle cursisten begeleiden gedurende het jaar.
Stijn Heijs van voedselbos In ’t Holt en bestuurslid stichting voedselbosbouw Nederland.
Erik Rietjens, voedselbosontwerper en projectleider bij FoodForestFactory.
Daarnaast werd gebruik gemaakt van een groot aantal gastdocenten waaronder Wouter van Eck, Marc Siepmans, Max de Corte, Jan Degenaar en Martijn Aalbrecht.

Aanmelding en kosten

Aanvraag informatie en aanmelden kan hier via het aanmeldformulier op de website van Food Forest Factory, https://www.foodforestfactory.eu/

Heeft u nog vragen?
Contactpersoon is Stijn Heijs – stijnheijs@outlook.com of tel 06-14.555.989