Over ons

Onze toekomstplannen

In november 2016 hebben wij mini-camping In ‘t Holt in Overloon gekocht. Een perceel van ruim 12.000 m2 gelegen in het bos ‘Overloonse duinen’. Het terrein is verdeeld in 3 zones, te weten:
  • de minicamping met recreatieverblijf
  • het woonhuis (verbouwde boerderij) met voor- en achtertuin
  • voedselbos (bos en boomgaard)

Ik, Hélène Heijs – van der Vlist, ben samen met mijn man Stijn al mijn hele leven geïnteresseerd geweest in natuur en duurzaamheid. Zoals bij velen heeft ons werk en gezin jarenlang onze tijd opgeslokt waardoor we minder bewust bezig waren met duurzaamheid. Van de natuur hebben we altijd veel genoten. Reeds lang hadden we een droom om duurzamer te wonen. Na het uitvliegen van onze kinderen hebben we besloten onze toekomstdroom ‘wonen in een autarkisch huis midden in de natuur’ te verwezenlijken en dat is In ‘t Holt geworden. Een plek waar niet alleen wij dagelijks genieten, maar tevens een ideale plaats waar anderen met ons mee kunnen genieten en inspiratie op kunnen doen.

Huidige situatie

Mini-camping met recreatieverblijf

Mini-camping met recreatieverblijfDe mini-camping bestaat uit een vlak en deels glooiend terrein van ca. 4000 m2 met oude bomen zoals o.a. eik, beuk, spa, douglas, lariks en hier staat tevens het recreatieverblijf. Op dit terrein kunnen max. 10 mobiele kampeermiddelen geplaatst worden. Het recreatieverblijf heeft een workshopruimte met half open keuken van ca. 45 m2, een redelijk ruime douche en wc. Aan de buitenzijde van het gebouw zijn nog een wc, douche en afwasruimte gevestigd.

Woonhuis

De oude peelboerderij uit de periode van ca. 1890 is door de vorige eigenaren verbouwd tot woonboerderij. In de achtertuin ligt een vijver, kruidentuin, hobbyruimte en tuinhuis.

Voedselbos

De boomgaard en bos zijn momenteel al grotendeels omgevormd tot een permacultuur voedselbos. Een voedselbos is een uitgekiend ontworpen agrarisch systeem, is hoogwaardige natuur en bovendien een aantrekkelijk landschap voor mens en dier. Natuur en landbouw in één! Zie voor meer informatie voedselbos

Voedselbos boomgaardHet woord permacultuur is een samenvoeging van permanente agricultuur. Het uitgangspunt is een duurzame samenwerking tussen mensen, planten en dieren.

Op dit moment is het perceel volledig omheind. Zodra het campinggedeelte en de achtertuin met hekwerken afgesloten zijn, zal het hekwerk hier gedeeltelijk geopend worden zodat de dieren uit het bos ook gebruik kunnen maken van het voedselbos. Lees meer

Toekomstplannen

Mini-camping met recreatieverblijf

Als eerste wordt het recreatieverblijf verbouwd tot een energie-neutraal gebouw. Dit jaar hopen we te kunnen starten met de verbouwing. De buitengevel wordt volledig met strobalen en duurzaam recyclebaar hout bekleed, het dak wordt geïsoleerd en voorzien van zonnecollectoren/-dakpannen en de binnenwanden worden met natuurlijke warmte regulerende materialen afgewerkt. Dit gebouw wordt dan niet meer verwarmt met een verwarmingssysteem maar met passieve warmtebronnen zoals de zon, mensen en apparaten. Elektrische apparaten en voorzieningen, zowel in het gebouw als op de camping, werken op duurzame energie die opgewekt wordt door zonnecollectoren/-dakpannen. Water wordt zoveel als mogelijk hergebruikt. Op de vuurplaats kan gekookt worden met bijvoorbeeld een Dutch oven. Momenteel zijn wij al in het bezit van zonnepanelen. Als lid van de energiecorporatie ‘Duurzaam Overloon’ hebben wij samen met andere dorpsgenoten zonnepanelen op het Oorlogsmuseum en het Overloonse gemeenschapshuis liggen.

Permacultuur voedselbos

Ook de achtertuin is geïntegreerd in het voedselbos. Tevens zal er in de toekomst een vijver met waterzuivering worden aangelegd t.b.v. de autarkische woning en functioneel voor het voedselbos. Ook zal hij worden ingericht met eetbare planten en als natuurlijke zwemvijver.

Woonhuis

Ons woonhuis zal over een paar jaar verbouwd worden tot een autarkische woning. Een autarkische woning is een ‘onafhankelijke ofwel zelfvoorzienende’ woning, d.w.z. dat de woning volledig losgekoppeld wordt van alle nutsvoorzieningen zoals gas, water, electriciteit en riolering. Electriciteit wordt zelf opgewekt en opgeslagen. Gas wordt niet meer gebruikt. Water wordt zo veel mogelijk opgevangen, opgeslagen, zelf gezuiverd en hergebruikt. Zelfvoorzienend leven is niet meer voorbehouden aan geitenwollen sokken types. Er zijn momenteel steeds meer mensen die duurzame oplossingen hanteren met een hoger woongenot en comfort d.m.v. nieuwe technologische ontwikkelingen die goed zijn voor het milieu en tevens luxe en comfort bieden. Daarbij wordt ook het principe van ‘cradle to cradle’ zo veel mogelijk toegepast. ‘Cradle to cradle’ gaat er vanuit dat alle grondstoffen in een eindeloze kringloop steeds weer opnieuw kunnen worden hergebruikt.

Momenteel zijn wij alle mogelijkheden en technische ontwikkelingen in kaart aan het brengen voor de toekomstige verbouwingen. Ook ons dagelijks leven en eten is een heel stuk natuurlijker en duurzamer geworden.