Voedselbos cursus

Basiscursus Voedselbos 2023

De basiscursus Voedselbos in de praktijk wordt weer gegeven door de docenten zijn Wouter van Eck (Voedselbos Ketelbroek) en Stijn Heijs (Voedselbos In ’t Holt). De avonden worden gegeven op locatie Voedselbos In ’t Holt te Overloon en Voedselbos Ketelbroek te Groesbeek.

De voedselboscursus wordt gegeven op 5 woensdagavonden in april en mei 2023, namelijk 12 en 19 april 2023, 10, 24 en 31 mei 2023.  Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Momenteel nog 3 plaatsen beschikbaar.

Wat leer je in de cursus?
In deze basiscursus maak je kennis met de grondbeginselen van een voedselbos. En je leert hoe je de belangrijkste inhoudelijke kennis kunt benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos, leert hoe je inspeelt op plaatselijke omstandigheden en wat passend beheer is. Ook komt er informatie over vele bijzondere eetbare plantensoorten aan bod.

Wat is een voedselbos?
Bij een voedselbos worden ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een verrassend grote variatie aan fruit, noten en eetbaar blad en bloemen te produceren. Een voedselbos is tegelijkertijd een mooie plek waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. Voedselbossen zijn productief zonder schadelijke in-puts van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Eenmaal aangelegd kan ook volstaan worden met weinig beheer. Een (grote) achtertuin is al als voedselbos in te richten, maar ook stadsparken en agrarische gebieden zijn zeer geschikt.

De cursus: voor en door wie?
• Voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen en daar praktisch mee aan de slag wil.
• Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan de cursus. Momenteel nog 3 plaatsen beschikbaar.
• De cursus wordt gegeven door Wouter van Eck, de voedselbospioneer van Nederland en eigenaar van het voedselbos Ketelbroek, en Stijn Heijs eigenaar van voedselbos In ’t Holt.

Waar en Wanneer?
• 5 woensdagavonden: 12 en 19 april en 10, 24 en 31 mei 2023
• Cursus vanaf 19.30 tot 22.00 uur met inloop vanaf 19.00 uur. Halverwege een pauze.  
• Locatie is voedselbos “In ’t Holt”, Holthesedijk 8, 5825 JG Overloon en  locatie Voedselbos “Ketelbroek”, De Horst (Groesbeek).
• Kosten: € 240,00 (€ 200,00 voor de cursus en € 40,00 donatie aan Stichting Voedselbosbouw Nederland)

Aanmeldingen: stuur een mail via het contactformulier.
– Met daarin: naam, adres, telefoon en emailadres.
– En reden waarom je wilt deelnemen

Informatie over de voedselboscursus staat in de Flyer Basiscursus voedselbos 2023

Na deze basiscursus kan een Voedselbos ontwerpcursus gevolgd worden op zaterdagen in maart, april mei, juni, september, oktober 2023. Zie voor meer informatie https://www.foodforestfactory.eu/voedselbos-ontwerpcursus

Op korte termijn start ook de cursus Verdienmodellen van voedselbossen gegeven door de Brabantse Milieufederatie. Voor meer informatie en aanmeldingen zie https://www.brabantsemilieufederatie.nl/project/vanaf-20-januari-bedrijfsmodellen-en-marketing-van-voedselbossen/