Voedselbos cursus

Basiscursus Voedselbos 2019

Na de eerste succesvol afgeronde basiscursus Voedselbos in de praktijk in 2018 komt er in 2019 een vervolg! Deze basiscursus Voedselbos in de praktijk wordt opnieuw gegeven door Wouter van Eck (Voedselbos Ketelbroek). DATA: 5 woensdagavonden op 10 en 17 en 24 april en 8 en 15 mei 2019. De eerste 3 theorie-avonden worden gegeven op locatie In ‘t Holt te Overloon. De vierde avond is een praktijkavond in het Voedselbos In ‘t Holt en de laatste avond bezoeken we Voedselbos Ketelbroek te Groesbeek.

Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers. Schrijf je snel. De eerste deelnemers hebben zich al ingeschreven en VOL is VOL.

Wat leer je in de cursus?
In deze basiscursus maak je kennis met de grondbeginselen van een voedselbos. En je leert hoe je de belangrijkste inhoudelijke kennis kunt benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos, leert hoe je inspeelt op plaatselijke omstandigheden en wat passend beheer is. Ook komt er informatie over vele bijzondere eetbare plantensoorten aan bod.

Wat is een voedselbos?
Bij een voedselbos worden ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een verrassend grote variatie aan fruit, noten en eetbaar blad en bloemen te produceren. Een voedselbos is tegelijkertijd een mooie plek waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. Voedselbossen zijn productief zonder schadelijke inputs van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Eenmaal aangelegd kan ook volstaan worden met weinig beheer. Een (grote) achtertuin is al als voedselbos in te richten, maar ook stadsparken en agrarische gebieden zijn zeer geschikt.

De cursus: voor en door wie?
• Voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen en daar praktisch mee aan de slag wil.
• Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen aan de cursus.
• De cursus wordt gegeven door Wouter van Eck, de voedselbospioneer van Nederland en eigenaar van het voedselbos Ketelbroek, en Stijn Heijs eigenaar van voedselbos In ’t Holt.

Waar en Wanneer?
• Op woensdagavond 10 en 17 en 24 april en 8 en 15 mei 2019.
• Cursus vanaf 19:30 tot 22:00 uur met inloop vanaf 19:00 uur. Halverwege een pauze met voedselbos proeverij.
• De eerste 3 avonden wordt theorie gegeven en de laatste 2 bezoeken we voedselbossen. Eén vanuit bos naar voedselbos en één vanuit maisakker naar voedselbos.
• Locatie is voedselbos “In ’t Holt”, Holthesedijk 8, 5825 JG Overloon. Behalve 15 mei dan gaan we naar de locatie Voedselbos “Ketelbroek”, de Horst ( Groesbeek).
• Kosten cursus € 200,– en aanvullend een donatie van 40,– Euro voor de stichting Voedselbosbouw alles te voldoen bij inschrijving. Dus totaal 240,– Euro.
Verlaagd tarief deelname is soms beschikbaar op verzoek voor deelnemers met beperkt of geen inkomen.

Meld je aan middels een mail te sturen via het contactformulier.
– Met daarin: naam, adres, telefoon en emailadres.
– Reden waarom je wilt deelnemen.

Alle informatie is nogmaals na te lezen in de flyer  Basiscursus Voedselbossen 2019 te Overloon