Workshops en lezingen

Workshops, cursussen en lezingen

Workshops e.d. die gegeven worden bij In ‘t Holt hebben allen betrekking op natuur en duurzaamheid. Dat betekent met respect en zo duurzaam mogelijk gebruik maken van de natuur. Denk hierbij aan bushcraft ervaringen, koken met eetbare wilde planten en kruiden, rondleiding in voedselbos, natuurlijke ehbo tips, duurzaam verbouwen, dieren spotten en/of fotograferen, etc. Zie onderstaande thema’s voor een avontuurlijke buitenbeleving!

Workshop: Laat je verrassen door de onzichtbare kracht van de natuur

Ontdek hoe je met volledig natuurlijke ingrediënten van planten, bloemen, (on)kruiden, etherische oliën en bijenproducten natuurlijke cosmetica, natuurlijke EHBO producten, persoonlijke verzorgingsproducten en huismiddeltjes tegen allerlei kwaaltjes
kunt maken. Aan de hand van een stapsgewijze handleiding gaan we creatief aan de slag. Tevens krijg je tips en trucs hoe je extracten van planten direct kunt gebruiken. We gebruiken zo veel mogelijk verse planten, kruiden en bloemen behorend bij het oogstseizoen. Zijn verse ingrediënten niet voorhanden dan gebruiken we gedroogde producten en etherische oliën. Zie jaarprogramma.

Ook een leuke workshop als zussen- of vriendinnenuitje, of een gezellige ochtend/middag voor moeders en dochters.

Workshops

Er gaan diverse workshops gegeven worden met onderstaande thema’s.

Dichter bij de natuur

  • Bushcraft ervaring opdoen, d.w.z. men leert te overleven in de wildernis zonder gebruik te maken van allerlei moderne middelen en materialen. Maar men leert te kijken en te gebruiken wat de natuur ons te bieden heeft om een comfortabel verblijf in het bos te hebben.
  • We gaan de natuur in, zoeken eetbare wilde planten, maken vuur en koken op een stoer houtvuur of met een Dutch oven.
  • Dieren spotten en herkennen, diersporen zoeken en volgen, dieren lokken in de tuin door de juiste aanleg en inrichting van natuur, schuilplaatsen en voerplaatsen.

Permacultuur voedselbos

Over dit onderwerp zullen verschillende lezingen en workshops gegeven worden. Houd facebook en de agenda in de gaten voor data en thema’s.

Creatief met natuurlijke materialen/creatief in de natuur

Op verschillende wijzen kunnen we creatief zijn in de natuur, door fotograferen of schilderen van dier en landschap, natuurlijk diervoer of dierverblijven maken, zelf sappen of dranken maken, voedsel drogen, inmaken en bewaren, natuurlijke cosmetica, natuurlijke ehbo tips, persoonlijke verzorgingsproducten, of huismiddeltjes tegen allerlei kwaaltjes maken, etc.

Duurzaam (ver)bouwen en leven

In november 2017 hebben wij de lokatie In ‘t Holt in Overloon gekocht en is onze ontdekkingsreis gestart om traditioneel wonen en leven te veranderen in ‘duurzaam wonen’. Vanaf deze datum zijn al zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen genomen. Sinds maart 2017 wordt de hoogstam boomgaard verder aangevuld met veel verschillende voedseldragende bomen, struiken en planten.

Momenteel wordt het recreatieterrein (mini-camping met recreatieverblijf) in stappen verbouwd en aangepast. De camping heeft alle basic voorzieningen, elektriciteit voor iedere tent of caravan en Wifi. Het kleine recreatieverblijf is functioneel maar niet echt gezellig. Dit wordt verbouwd zodra het ‘Bestemmnigsplan buitengebied van de gemeente Boxmeer’ van kracht is. Het recreatieverblijf wordt verbouwd met natuurlijke, duurzame materialen tot een energie-neutraal gebouw. Dit betekent dat nog niet alle workshops gehouden kunnen worden. Het wordt een grote uitdaging om het recreatieverblijf energie-neutraal en het woonhuis autarkisch te maken. (Voor uitleg: zie ‘toekomstplannen’)

In de toekomst zullen wij verschillende lezingen en rondleidingen geven om onze ervaringen en toepassingen met een groter publiek te delen.

Hebt u interesse om dit thema te volgen? Meld u dan aan op facebook of voor de nieuwsbrief.