Onze toekomstplannen
- de minicamping met recreatieverblijf
- het woonhuis (verbouwde boerderij) met voor- en achtertuin
- voedselbos (bos en boomgaard)
Ik, Hélène Heijs – van der Vlist, ben samen met mijn man Stijn al mijn hele leven geïnteresseerd geweest in natuur en duurzaamheid. Zoals bij velen heeft ons werk en gezin jarenlang onze tijd opgeslokt waardoor we minder bewust bezig waren met duurzaamheid. Van de natuur hebben we altijd veel genoten. Reeds lang hadden we een droom om duurzamer te wonen. Na het uitvliegen van onze kinderen hebben we besloten onze toekomstdroom ‘wonen in een autarkisch huis midden in de natuur’ te verwezenlijken en dat is In ’t Holt geworden. Een plek waar niet alleen wij dagelijks genieten, maar tevens een ideale plaats waar anderen met ons mee kunnen genieten en inspiratie op kunnen doen.
Stijn is bestuurslid bij Stichting Voedselbosbouw Nederland. Hij richt zich als bestuurslid vooral op transitie in de landbouw, verdienmodellen van een voedselbos, fondsenwervingen en de ontwikkeling van een rendabele afzet van toekomstige voedselbosoogsten. Voor meer info zie: https://www.voedselbosbouw.org/de-stichting-link/de-stichting/stijn-heijs/
Huidige situatie
Mini-camping met recreatieverblijf
De mini-camping bestaat uit een vlak en deels glooiend terrein van ca. 4000 m2 met oude bomen zoals o.a. eik, beuk, spa, douglas, lariks, kersenboom, (fruit)struiken en hier staat tevens het recreatieverblijf. Op dit terrein kunnen max. 15 mobiele kampeermiddelen geplaatst worden. Het recreatieverblijf heeft een verwarmde workshopruimte met half open keuken van ca. 60 m2, een redelijk ruime douche en wc. Aan de buitenzijde van het gebouw zijn nog een wc, douche en afwasruimte gevestigd.
Woonhuis
De oude peelboerderij uit de periode van ca. 1890 is door de vorige eigenaren verbouwd tot woonboerderij. In de achtertuin ligt een vijver, kruidentuin, hobbyruimte en tuinhuis.
Voedselbos
De boomgaard en bos zijn momenteel al grotendeels omgevormd tot een permacultuur voedselbos. Een voedselbos is een uitgekiend ontworpen agrarisch systeem, is hoogwaardige natuur en bovendien een aantrekkelijk landschap voor mens en dier. Natuur en landbouw in één! Zie voor meer informatie voedselbos
Het woord permacultuur is een samenvoeging van permanente agricultuur. Het uitgangspunt is een duurzame samenwerking tussen mensen, planten en dieren.
Op dit moment is het perceel volledig omheind. Het hekwerk is nu gedeeltelijk geopend zodat de dieren uit het bos ook gebruik kunnen maken van het voedselbos. Lees meer
Toekomstplannen
Mini-camping met recreatieverblijf
Momenteel is recreatieverblijf verbouwd tot een bijna energie-neutraal gebouw. De buitengevel is geïsoleerd en bekleed met recyclebaar hout, het dak is geïsoleerd en is voorzien van zonnecollectoren. Ook opslagbatterijen zijn geplaatst. De binnenwanden zijn bekleed met leemstuc, de vloeren zijn geïsoleerd en voorzien van een kurkvloer. Dit zijn natuurlijke warmte regulerende materialen. In de toekomst wordt dit gebouw niet meer verwarmd met een verwarmingssysteem maar met passieve warmtebronnen zoals de zon, mensen en apparaten. Ook elektrische apparaten en voorzieningen, zowel in het gebouw als op de camping, worden dan m.b.v. duurzame energie opgewekt. Water wordt dan zoveel als mogelijk hergebruikt. Op de vuurplaats kan gekookt worden met bijvoorbeeld een Dutch oven. Als lid van de energiecorporatie ‘Duurzaam Overloon’ hebben wij ook samen met andere dorpsgenoten zonnepanelen op het Oorlogsmuseum liggen.
Permacultuur voedselbos
Ook de achtertuin is geïntegreerd in het voedselbos. Tevens zal er in de nabije toekomst een vijver met waterzuivering worden aangelegd t.b.v. de autarkische woning en functioneel voor het voedselbos. Ook zal hij worden ingericht met eetbare planten en als natuurlijke zwemvijver.
Woonhuis
Ons woonhuis wordt momenteel verbouwd tot een zo goed als mogelijk autarkische woning. Een autarkische woning is een ‘onafhankelijke ofwel zelfvoorzienende’ woning, d.w.z. dat de woning volledig losgekoppeld wordt van alle nutsvoorzieningen zoals gas, water, electriciteit en riolering. Electriciteit wordt zelf opgewekt en opgeslagen. Gas wordt niet meer gebruikt. Water wordt zo veel mogelijk opgevangen, opgeslagen, zelf gezuiverd en hergebruikt. Onze passieve voedselboskas annex – serre is gebouwd aan het woonhuis en voorzien van voedselbosplanten. Zelfvoorzienend leven is niet meer voorbehouden aan geitenwollen sokken types. Er zijn momenteel steeds meer mensen die duurzame oplossingen hanteren met een hoger woongenot en comfort d.m.v. nieuwe technologische ontwikkelingen die goed zijn voor het milieu en tevens luxe en comfort bieden. Daarbij wordt ook het principe van ‘cradle to cradle’ zo veel mogelijk toegepast. ‘Cradle to cradle’ gaat er vanuit dat alle grondstoffen in een eindeloze kringloop steeds weer opnieuw kunnen worden hergebruikt.
Alle uitgevoerde projecten zijn we aan het observeren, analyseren en in een verslag aan het bijhouden over de toepasbaarheid en de gewenste resultaten. Tevens zijn wij nog meer mogelijkheden en technische ontwikkelingen in kaart aan het brengen van de passieve voedselboskas en onze verbouwingen. Zo kunnen we in de nabije toekomst geïnteresseerden van informatie voorzien en praktische tips geven. Ook ons dagelijks leven en eten is een heel stuk natuurlijker en duurzamer geworden.
Hopelijk kunnen wij een inspiratiebron vormen voor anderen.