Ons terrein met boomgaard en bos is momenteel al grotendeels omgevormd tot een permacultuur voedselbos. Een voedselbos is een door de mens gecreëerd natuurlijk bos bestaand uit meerdere lagen; hoge en lage bomen, struiken, klimmers en (kruipende) planten, met een extreem hoog aantal eetbare soorten voor mens en dier. Uit een voedselbos kan het hele jaar door geoogst worden: fruit, noten en zaden, groenten, wortels en knollen, paddenstoelen, etc. Dit voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig, d.w.z. de natuur doet zijn werk en de mens bemoeit zich hier zo weinig mogelijk mee. Dus niet spitten, wieden of schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen. Voordelen van een voedselbos zijn dat de biodiversiteit verhoogd wordt. Er ontstaat een gezonde bodem met een hoog watervasthoudend vermogen. Er wordt veel CO2 opgeslagen. En het produceert gezonde, onbespoten voeding voor mens en dier. Een voedselbos is een uitgekiend ontworpen agrarisch systeem, is hoogwaardige natuur en bovendien een aantrekkelijk landschap voor mens en dier. Natuur en landbouw in één!
Permacultuur
Het woord permacultuur is een samenvoeging van permanente agricultuur. Het uitgangspunt is een duurzame samenwerking tussen mensen, planten en dieren. Permacultuur is gebaseerd op de natuurlijke kringlopen, processen en ritmes in de natuur en het diereigen gedrag, en probeert die te imiteren binnen een landbouwbedrijf.
Huidige situatie
Wat is er al te vinden?
In het voedselbos zijn al meer dan 400 verschillende bomen, struiken, planten, e.d. met eetbare elementen aanwezig zoals diverse notenbomen, tamme kastanjes, appelbomen, kersen-, peren-, pruimen-, vijgen-, perzik-, amandel-, abrikozen-, kweepeer- en diverse uitheemse fruitbomen. Vele soorten bessenstruiken, eetbare planten en (on)kruiden. Ieder jaar worden er weer nieuwe boompjes, struiken, planten en/of kruiden gepoot. Er staat al ontzettend veel op ons terrein, maar ook wij worden steeds weer verrast met wat er boven de grond komt en een extra meerwaarde geeft in ons voedselbos.
Een prima plek voor wilde dieren
Op dit moment is het perceel volledig omheind, maar toch bezoeken een aantal dieren ons terrein met regelmaat, zoals vossen, reeën, diverse marters, heel veel insecten en vlinders. In de toekomst zal het hekwerk in het voedselbos gedeeltelijk geopend worden zodat nog meer dieren uit het bos gebruik kunnen maken van ons voedselbos.
Voedselboscursus: er worden vanaf 1 januari 2025 geen voedselboscursussen meer gegeven in Overloon.
Voedselbos rondleiding: er worden vanaf 2024 geen rondleidingen gegeven in ons voedselbos. Gasten van onze B&B kunnen op verzoek wel een rondleiding krijgen.